С още 30% увеличиха леглата за лечение на пациенти с COVID-19

...
С още 30% увеличиха леглата за лечение на пациенти с COVID-19
Коментари Харесай

Увеличават леглата за COVID пациенти в Русе, областта е в червената зона |

С още 30% усилиха леглата за лекуване на пациенти с COVID-19 в Русенско. От през днешния ден има общо 243 кревати за пациенти с коронавирусна зараза, 46 от тях са реанимационни. До през вчерашния ден те бяха общо 184, от които 24 интензивни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Област Русе към този момент е в алената зона по заболеваемост от COVID-19, това бе оповестено на провелия се по-рано денем Областен действен щаб. Тенденцията за идващите няколко седмици също е отрицателна и се чака бързо проявление на новозаразените в района.

Въпреки това на този стадий няма концепция за въвеждане на спомагателни рестрикции. Областният шеф смята, че по-крайни ограничения като ограничение работното време на заведенията, не са нужни и че крайните ограничения не водят до по-добър резултат, само пречат на бизнеса и стресират хората.

Необходимо е да се съблюдават актуалните ограничения и да се упражнява по-строг надзор върху тяхното използване. Според него би трябвало да се обърне повече внимание на имунизацията и РЗИ да проведат по-мащабна разяснителна акция за това какви са изгодите от имунизацията против коронавирусна зараза.

Обмислят се разновидности през идващите седмици да проработят мобилни пунктове за имунизация пред огромните хипермаркети в града, както и пред мола. Работното им време ще бъде след 18.00 часа в делничните дни и от 10.00 часа през уикенда.

На този стадий лечебните заведения са обезпечени с лекарства, консумативи и О2 и могат да се оправят с повишаване на броя хора, имащи потребност от хоспитализация. По мотив обезпечаването на задоволително количества на едни от най-необходимите препарати за лекуване на COVID-19, а точно „ Ремдисивир “, както и на фраксипарин, който защищава от образуването на кръвни съсиреци - постоянно срещано затруднение при болните от ковид, от Областния действен щаб ще изискат от Министерството на здравеопазването регулярно доставяне с медикаментите или със сурогат на фраксипарина, тъй като внасянето му в страната на този стадий е спряно. Независимо че за момента има задоволително съществуване на медицински О2 в лечебните заведения, бяха изказани опасения, че може да се стигне до по-трудното му набиране, заради мощно повишената консумация на продукта и незадоволителното му произвеждане.

От Областния действен щаб ще изискат и преразглеждане на актуалната методика за пресмятане възнагражденията на работещите в ковид-отделения , предвид на по-справедливото им заплащане. Ще се търсят варианти и за стартиране и на нова клинична пътека – за лекуване на така наречен постковид синдром.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР